lackförsegling

Lackförsegling – Allt du behöver veta

Att skydda din bil är en viktig del av att behålla dess värde och utseende. Lackförsegling innebär ett långvarigt skydd för lacken, exempel på detta är lackkonservering (polymerer) och ceramic coating. Keramiskt lackskydd är den senaste metoden som ger ditt fordon en oslagbar glans och ett långvarigt skydd.

Vad är lackförsegling och vad gör det?

Lackförsegling ger din bil ett oslagbart skydd och en otrolig glans. Den flytande polymeren eller keramiska behandlingen appliceras på lacken och härdar till en extremt stark och slät yta. Fördelarna med lackförsegling är många. Den ger din bil ett långvarigt skydd på upp till 5 år, vilket ger dig bekymmersfritt bilägande. Lackförseglingen skyddar effektivt mot repor, UV-strålning, oxidation och kemikalier, vilket bevarar din bils lack i toppskick. Den gör det också lättare att tvätta bilen och ger en vattenavvisande effekt.

I korthet kan man säga att lackförsegling är en investering som ger din bil enastående skydd och lyster. Den bildar en osynlig barriär som skyddar mot allt från vardagligt slitage till tuffa väderförhållanden, vilket garanterar en långvarig och vacker finish.

Vilka typer av lackförsegling finns det?

Det finns tre huvudsakliga typer av lackförsegling: vax, polymerer och ceramic coating.

Naturligt vax

Naturligt vax ger en varm glans och en mjuk känsla. Det är billigare än andra alternativ, men kräver regelbunden applicering för att bibehålla skyddet. Exempel på naturligt vax är carnaubavax och bivax.

Syntetiskt vax

Syntetiskt vax ger en stark glans och god vattenavvisande effekt. Det är lättare att applicera än naturligt vax och har en längre hållbarhet, vanligtvis 6-12 månader. Exempel på syntetiskt vax är polymervax och hybridvax.

Polymerer

Produkter som är polymerbaserade har vaxets goda egenskaper men ofta bättre hållbarhet. Polymerer är en typ av plast som härdar i lackens porer och skyddar under lång tid, ofta 1-2 år. Ofta benämns lackskydd som är polymerbaserade för lackkonservering.

Ceramic coating

Ceramic coating eller keramiskt lackskydd ger den mest extrema glansen och den bästa vattenavvisande effekten. Den har en hållbarhet på 2-5 år och ger ett extremt starkt skydd mot repor, UV-strålning och kemikalier.

Kan jag göra lackförseglingen själv?

Det är absolut möjligt att göra lackförseglingen själv! Det kräver viss förberedelse, tid och tålamod, men det kan vara en givande och lärorik upplevelse. Här är några tips på hur du kan göra lackförseglingen själv:

Förberedelser:

  • Tvätta och rengör bilen noggrant: Använd en alkalisk avfettning och avlägsna all smuts, damm och fett. Vid behov använd kallavfettning för att ta bort tjära och asfalt.
  • Finns beläggning såsom flygrost, partiklar etc. använd lera eller gummi för att avlägsna dessa.  
  • Maskera känsliga områden: Använd tejp eller plastfolie för att skydda fönster, rutor, lampor och andra detaljer.
  • Polera lacken: Använd en polermaskin, helst en oscillerande för jämnast resultat, för att ta bort repor och oxidation och få en blank yta. 
  • Rengör lacken med en ytrengöring så den blir helt ren.

Applicering:

  • Läs instruktionerna noggrant: Följ alltid anvisningarna på produktens förpackning.
  • Applicera lackförseglingen i tunna lager: Använd en applikator eller mikrofiberduk för att applicera lackförseglingen jämnt över hela lacken. 
  • Torka bort noggrant efter 1-5 min. (följ anvisningen). Använd en mikrofiberduk för att torka bort överflödig lackförsegling. Rester kan vara svåra att får bort efter härdning.
  • Låt lackförseglingen härda: Tiden det tar för lackförseglingen att härda kan variera beroende på produkt och temperatur men ju längre desto bättre.

Har du funderingar kring polermaskin och lackskydd eller vill ha mer information?