Lackskydda bilen själv

Att lackskydda bilen själv är en kostnadseffektiv och enkel metod för att bevara bilens glans och skydda den mot yttre påfrestningar som smuts, UV-strålar och vattenfläckar. 

Produkter för att lackskydda bilen

På Zvizzer erbjuder vi ett omfattande sortiment av lackskyddsprodukter som är utformade för att möta behoven hos både nybörjare och professionella. Våra produkter ger ett långvarigt och effektivt skydd, vilket hjälper till att bevara bilens glans och motståndskraft mot skadliga yttre faktorer. De är enkla att applicera och kräver minimal ansträngning för att uppnå professionella resultat hemma. Vårt sortiment inkluderar olika typer av lackskydd, bland annat lackskydd spray, så du kan hitta den perfekta lösningen för just din bil och dina specifika behov.

Så här lackskyddar du steg för steg

Bäst är att stå inomhus när man arbetar med bilen för det minimerar risken för att damm, smuts, fukt och solljus gör processen svårare.

  1. Rengöring – biltvätt

    Innan lackskydd appliceras ska lacken vara noggrant rengjord och polerad. Första steget är en noggrann biltvätt där smuts, olja, tjära, och partiklar avlägsnas så långt det är möjligt. Använd ett alkaliskt avfettningsmedel för att lösa upp smuts och vaxrester. Finns det asfalt- eller tjärprickar på bilen måste kallavfettning som är petroleumbaserat användas. Det kan även finnas metallpartiklar som bränt fast i lacken s.k. flygrost och det finns medel som löser dessa också. Använd svamp eller borste för att få bort all ingrodd smuts och torka sedan bilen torr.

  2. Borttagning av partiklar

    Nu är bilen tvättad och ren men det kan fortfarande finnas partiklar i lacken som inte gick bort i tvätten. För att kontrollera är det bara känna med handen om lacken känns len och slät. Eventuella partiklar eller beläggningar på ytan avlägsnas mekanisk med hjälp av en rengöringslera eller speciella gummitrissor som fungerar ungefär på samma sätt. Ta en bit lera och platta till den i handen så den blir tunn utan att gå sönder. Spraya sedan på lite vatten innehållande bilschampo eller motsvarande., för att minska friktionen mot lacken, och bearbeta sedan alla ytor som har partiklar. Kontrollera att allt försvunnit och torka sedan torrt.

  3. Maskering av detaljer

    Innan man går vidare med att polera lacken bör man skydda känsliga detaljer som kan ta skada om man kommer för nära med polermaskinen. Det gäller framför allt plast och gummi som riskerar att brännas eller missfärgas om man kör på dem med polerrondellen. Använd en maskeringstejp som är lätt att få av.

  4. Polering av lacken

    Lacken bör nu poleras för att höja glansen och ta bort ytliga repor. Skulle bilen vara helt ny kan eventuellt detta steg hoppas över men vi rekommenderar ändå att man polerar med en fin rubbing för bästa resultat. Har bilen mycket repor eller den är matt så använd ett grövre polermedel (Heavy Cut). Är lacken i bra skick räcker det oftast med ett finpoleringsmedel för glansens skull.

    Nu för tiden använder de flesta en oscillerande polermaskin som är enklare att använda och ger ett jämnare resultat. Hårdheten på den polerrondell som ska användas beror på hur hårt man ska polera, en hård rondell tar bort fler repor men riskerar också att lämna hologram om man gör på fel sätt. I så fall får man efterpolera med en mjukare rondell med ett finare polermedel. Vid poleringen ska lagom mycket polermedel användas, det blir inte effektivare om man överdoserar. Kör sedan ganska länge tills en oljig hinna framträder.

    Rengör rondeller eller byt ut den regelbundet annars riskerar du att få hologram! Torka av delarna efterhand och kontrollera resultatet.

  5. Lackrengöring

    När lacken är polerad, avtorkad och kontrollerad så det inte finns några hologram så är det viktigt för hållbarheten att djuprengöra lackens porer. Det samlas rester från poleringen och andra föroreningar som kan hindra att lackskyddet får fäste. Genom att använda en alkohollösning eller annan produkt för ändamålet så avlägsnas de sista resterna och lacken är helt ren och redo för nästa steg. Det är viktigt att inte använda för starka produkter då detta kan matta lacken.

  6. Applicering av lackskydd

    Det finns många olika typer av lackskydd men vi berör de två vi har i vårt sortiment, keramiskt skydd och vax. Appliceringarna och härdningstiderna skiljer sig åt för de olika produkterna. Keramiskt skydd appliceras med en tunn duk och en appliceringsklots och påstrykes i ett tunt lager. Detta får inte sitta mer än några minuter och ska sedan torkas av med en ren fiberduk. Kontrollera så det inte finns rester kvar då dessa kan vara svåra att få bort senare då de härdar. Hur produkten påstrykes spelar mindre roll men alla ytor ska täckas.

    Vax kan användas på alla lacktyper, även på nylackerade ytor (vilket inte bör göras med keramiskt skydd. Använd en svamp eller duk att påföra produkten med och torka sedan av. Det gör inget om man väntar då vaxet inte härdar. Torka torrt med en ren fiberduk.

  7. Härdningstid

    Följ anvisningarna vad gäller härdningstid då lacken inte bör utsättas för fukt. Keramiska lackskydd ska normal stå inne i minst 24 timmar.

Behöver du lackskydda bilen? Ta hjälp av våra experter

På Zvizzer erbjuder vi ett brett sortiment av högkvalitativa lackskyddsprodukter som är lätta att applicera och ger professionella resultat. Våra produkter är utformade för att ge ett långvarigt skydd, vilket hjälper till att förlänga bilens livslängd och bibehålla dess nybilskänsla. Med rätt produkter och metoder kan du enkelt lackskydda bilen själv och säkerställa att den ser fantastisk ut året runt. Vill du inte göra det själv så vänd dig till ditt lokala Zvizzer-center så hjälper de dig!