Lackförsegling – Allt du behöver veta

Att skydda din bil är en viktig del av att behålla dess värde och utseende. Lackförsegling, även känt som ceramic coating, är en innovativ metod som ger ditt fordon en oslagbar glans och ett långvarigt skydd.

Lackförsegling

Vad är lackförsegling och vad gör det?

Lackförsegling ger din bil ett oslagbart skydd och en otrolig glans. Den flytande polymern appliceras på lacken och härdar till en extremt stark och slät yta. Fördelarna med lackförsegling är många. Den ger din bil ett långvarigt skydd på upp till 5 år, vilket ger dig bekymmersfritt bilägande. Lackförseglingen skyddar effektivt mot repor, UV-strålning, oxidation och kemikalier, vilket bevarar din bils lack i toppskick. Den gör det också lättare att tvätta bilen och ger en vattenavvisande effekt.

I korthet kan man säga att lackförsegling är en investering som ger din bil enastående skydd och lyster. Den osynliga barriären skyddar mot allt från vardagligt slitage till tuffa väderförhållanden, vilket garanterar en långvarig och vacker finish.

Vilka typer av lackförsegling finns det?

Det finns tre huvudsakliga typer av lackförsegling: naturligt vax, syntetiskt vax och ceramic coating.

Naturligt vax:​

Naturligt vax ger en varm glans och en mjuk känsla. Det är billigare än andra alternativ, men kräver regelbunden applicering för att bibehålla skyddet. Exempel på naturligt vax är carnaubavax och bivax.

Syntetiskt vax:

Naturligt vax ger en varm glans och en mjuk känsla. Det är billigare än andra alternativ, men kräver regelbunden applicering för att bibehålla skyddet. Exempel på naturligt vax är carnaubavax och bivax.

Ceramic coating:​

Ceramic coating ger den mest extrema glansen och den bästa vattenavvisande effekten. Den har en hållbarhet på 2-5 år och ger ett extremt starkt skydd mot repor, UV-strålning och kemikalier.

Kan jag göra lackförseglingen själv?​

Det är absolut möjligt att göra lackförseglingen själv! Det kräver viss förberedelse, tid och tålamod, men det kan vara en givande och lärorik upplevelse. Här är några tips på hur du kan göra lackförseglingen själv:

Förberedelser:

  • Tvätta och rengör bilen noggrant: Använd en mild bilschampo och avlägsna all smuts, damm och fett. 
  • Polera lacken: Använd en polermaskin eller handpolermedel för att ta bort repor och oxidation. 
  • Maskera känsliga områden: Använd tejp eller plastfolie för att skydda fönster, rutor, lampor och andra detaljer.

Applicering:

  • Läs instruktionerna noggrant: Följ alltid anvisningarna på produktens förpackning.
  • Applicera lackförseglingen i tunna lager: Använd en applikator eller mikrofiberduk för att applicera lackförseglingen jämnt över hela lacken. 
  • Låt lackförseglingen härda: Tiden det tar för lackförseglingen att härda kan variera beroende på produkt och temperatur.
  • Torka av överskottet: Använd en mikrofiberduk för att torka bort överflödig lackförsegling.

Har du funderingar kring polermaskin eller vill ha mer information, kontakta oss på 040-680 07 40