polera bilen med polermaskin

Polera bilen – Få din bil att glänsa som ny

Har din bil sett bättre dagar? Lacken matt och full av repor? Då kan det vara dags att ge den en rejäl ansiktslyftning genom att polera den. Polering tar bort repor och oxidation, och ger bilen en strålande glans som får den att se ut som ny.

Innan du polerar bilen

Innan du låter polermaskinen väcka liv i din bils lack finns det några viktiga steg att tänka på. Tänk dig att du förbereder en duk för en mästermålares pensel – noggrannhet och omsorg är nyckeln till ett perfekt resultat.

Först och främst:

Lacken måste vara ren så ge din bil en rejäl tvätt. Applicera gärna en alkalisk avfettning som hjälper till att lösa upp smuts. Har bilen asfalt eller tjära så använd istället en kallafvettning för att lösa upp detta. Skölj sedan  bort all smuts och grus med en kraftfull stråle, och tvätta sedan varsamt med en mjuk svamp och bilschampo. Var extra noggrann i skrymslen och vrår, och glöm inte fälgar och däck. Torka sedan bilen noggrant med en ren mikrofiberduk. 

Skydda känsliga detaljer:

När bilen är helt torr så tejpa försiktigt över plastlister, emblem och lampor med maskeringstejp. Använd en tejp som inte lämnar limrester. Tänk på att alla ytor som man kan komma åt med polermaskinen kan behöva skyddas.

Lackrengöring
Känn på lacken om det finns rester av partiklar, kåda, tjära eller flygrost. Dessa måste avlägsnas. Använd en rengöringslera med vatten och ev. lite bilschampo för minskad friktion. Gå över alla ytor tills lacken är helt slät.

Välj rätt polermedel:

Polermedel finns i en rad olika varianter, anpassade för olika typer av lack och behov. Välj ett medel som passar din bils lacktyp och den effekt du vill uppnå. Behöver du ta bort djupa repor, eller vill du bara ge lacken en extra glans? Läs produktbeskrivningen noggrant för att hitta rätt polermedel. Med Zbizzers polermedel behöver du normalt bara polera i ett steg.

Hur polerar man en bil?

När det kommer till polering finns det två huvudsakliga metoder att välja mellan: handpolering och maskinpolering. Bäst resultat får du om du använder en polermaskin.

Handpolering

Applicera en liten mängd polermedel på en mjuk trasa eller polertrissa. Tänk dig att du smeker ytan med en mjuk beröring, och använd cirkulära rörelser för att fördela polermedlet jämnt. Fortsätt polera ytan tills du uppnår önskad glans. Applicera mer polermedel vid behov, och var noga med att arbeta i små sektioner för att inte missa något. Avsluta genom att torka av ytan med en ren trasa. Se till att du tar bort allt överflödigt polermedel för att få en ren yta.

Handpolering är en tidskrävande process, men den ger dig mer kontroll över resultatet. Det är ett bra alternativ för små ytor eller om du vill vara extra försiktig.

Maskinpolering

Det finns två typer av maskinpolering, roterande maskin och oscillerande maskin. En roterande polermaskin är effektivare men lämnar ofta polerrosor eller hologram vilket innebär att du måste polera ytterligare en gång med mjukare trissa och ett finare polermedel. Vi rekommenderar därför att du använder en oscillerande (DA) polermaskin som är enklare att använda och ger en bättre finish.

Fäst en polertrissa på en polermaskin och se till att den sitter ordentligt fast. Välj rätt trissa för materialet du ska polera. Applicera en liten mängd polermedel på polertrissan. Använd inte för mycket, då det gör det svårt att polera bort. Polera ytan med cirkulära rörelser, precis som vid handpolering. Använd ett måttligt tryck och låt maskinen göra jobbet. Torka av ytan med en ren trasa för att ta bort överflödigt polermedel.

Maskinpolering är en snabbare och enklare process än handpolering, men den ger dig mindre kontroll över resultatet. Det är ett bra alternativ för stora ytor eller om du vill spara tid.

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att du följer instruktionerna för polermedlet noggrant. Använd alltid en mjuk trasa eller polertrissa för att undvika repor, och arbeta i skuggan för att undvika att polermedlet torkar för snabbt.

Efter polering av bilen

Efter polering finns det några saker du behöver tänka på för att säkerställa ett optimalt resultat och bevara din bils skönhet.

Applicera ett lackskydd

Lackskydd är en vital del av efterbehandlingen efter polering. Det skapar en barriär mellan lack och yttre påverkan, som repor, UV-strålning och smuts. Genom att applicera ett lackskydd bevarar du glansen längre och gör det enklare att tvätta bilen.

Tvätta bilen försiktigt

Efter polering behöver normalt inga starka kemikalier användas. Använd ett milt bilschampo och vatten och tvätta bilen försiktigt med en mjuk mikrofiberduk. Undvik starka rengöringsmedel och tvätt i direkt solljus.

Torka bilen noggrant

Efter tvätt är det viktigt att torka bilen noggrant för att undvika vattenfläckar. Använd en ren mikrofiberduk och se till att torka alla ytor, inklusive hörn och vrår.

Parkera bilen i skuggan

Solens UV-strålning kan skada lacken och bleka den nyligen polerade glansen. Parkera bilen i skuggan när det är möjligt, eller använd en solskyddsfilm för att skydda lacken.

Regelbunden underhållning

För att bevara glansen och skydda lacken på lång sikt, rekommenderas regelbunden polering och applicering av lackskydd. Följ produktens rekommendationer för underhåll.

Hur ofta ska jag polera bilen?

  • För bilar som används regelbundet: Polera bilen minst en gång per år.
  • För bilar som används sällan: Polera bilen vartannat år.
  • För bilar med känslig lack: Polera bilen två gånger per år.

Det är dock alltid bättre att polera bilen för ofta än för sällan. Polering tar bort oxidation och repor, vilket skyddar lacken och förlänger bilens livslängd.

Har du funderingar kring att polera bilen eller vill ha mer information?