innan polera bort report

Polera bort repor

Repor på lack, metall eller plast kan vara frustrerande och fula. Men med rätt teknik och verktyg kan du polera bort repor och återställa glansen på ytan.

Förberedelser för att polera bort repor

Bedöm skadan:

Börja med att inspektera reporna för att avgöra hur djupgående de är och hur stor yta de täcker. Djupa repor, som är igenom klarlacken, kan inte poleras bort utan behöver lackeras för att repareras på ett korrekt sätt.

Välj rätt verktyg:

För ytliga repor, som endast påverkar lackens yta, kan du använda en polermedel och en mjuk trasa eller polermaskin. En polermaskin gör poleringen effektivare och ger ett jämnare resultat. Polermedlet slipar bort den översta ytan på klarlacken och minskar repan. Om reporna är djupare kan du behöva använda finare sandpapper för att jämna ut ytan innan du polerar. Välj ett grövre polermedel för djupare repor och en finare medel för ytliga repor.

Rengöring:

För att undvika ytliga repor och ge bästa resultat är det viktigt att rengöra ytan där repan finns noggrant. Använd ett milt rengöringsmedel för att avlägsna all ytlig smuts, fett och eventuella rester av polermedel från tidigare behandlingar. Torka sedan ytan ordentligt med en ren mikrofiberduk.

Genom att noggrant följa dessa förberedelser skapar du optimala förutsättningar för en framgångsrik polering och återställer glansen till din yta.

Polering

Nu är det dags att ge din yta en ny glans! Följ dessa steg för att polera bort repor och återställa glansen:

Applicering:

Börja med att applicera en liten mängd polermedel på en (mjuk trasa eller) polerrondell. Du behöver ett lite grövre polermedel (Heavy Cut) för att poleringen ska vara effektiv. En hårdare polerrondell har högre avverkning än en mjuk. Använd en sparsam mängd polermedel för att undvika att det kladdar.

Polering:

Polera ytan i cirkulära rörelser med måttligt tryck. Du behöver inte trycka så hårt utan det är maskinen som ska arbeta.

Torkning:

När du har polerat klart, torka bort överflödigt polermedel med en ren mikrofiberduk. Använd en cirkulär rörelse för att fånga upp allt polermedel.

Upprepa:

För djupare repor kan du behöva upprepa processen tills du är nöjd med resultatet. Var tålmodig och ge inte upp!

Vanliga frågor kring polering och repor

Ytliga repor som endast påverkar lackens yta (klarlack) kan poleras bort. Djupare repor som når ner till grundfärgen kan kräva omlackering.

Du behöver ett eller flera polermedel, en polermaskin, vatten, rengöringsmedel och mikrofiberdukar. För djupare repor kan du behöva finare sandpapper.

Tiden det tar beror på repornas djup och omfattning. Ytliga repor kan poleras bort på några minuter, medan djupare repor kan ta längre tid.

De flesta material kan poleras, men vissa är hårda och svårt att polera, typ glas. Var försiktig med ömtåliga material som plast.

Ja, det är möjligt att polera bort repor på din bil själv. Men om du är osäker eller har djupare repor, är det bättre att anlita en professionell bilvårdsfirma.

Har du funderingar kring att polera bort repor eller vill ha mer information?