polera strålkastare

Polera strålkastare

Dimmiga strålkastare? Få tillbaka glansen med polering!

Har du märkt att dina strålkastare ser matta och dimmiga ut? Med tiden kan strålkastarens plast bli repig och oxiderad, vilket kraftigt försämrar ljusstyrkan och kan utgöra en säkerhetsrisk under körning.

Innan du polerar strålkastare

Innan du polerar strålkastarna på bilen kan det vara bra att tänka på och förbereda vissa saker.

Parkera bilen i skuggan:

Solljus kan torka ut polermedlet och göra det svårare att applicera och arbeta med. Det kan också leda till att polermedlet stelnar för snabbt, vilket kan ge en ojämn finish. Därför är det viktigt att parkera bilen i skuggan eller inomhus innan du påbörjar polering/ slipning.

Rengör strålkastarna noggrant:

För att inte orsaka repor är det viktigt att plasten är ren. Använd vatten och och ett mild alkaliskt rengöringsmedel  för att ta bort all smuts, fett och insektsrester. Torka sedan strålkastarna ordentligt med en ren mikrofiberduk.

Skydda lacken:

För att undvika att lacken runt strålkastaren skadas eller repas av polermedlet, använd maskeringstejp för att skapa en skyddande barriär. Tejpa noggrant runt strålkastarens kant, var noga med att täcka alla ytor som du inte vill polera.

Välj rätt metod

Slipa strålkastare:

Slipa plasten gör du om den är mycket matt eller om det finns en beläggning som inte går att polera bort. När du ska slipa dina strålkastare är det viktigt att inte välja grövre sandpapper än vad som behövs. Grovt sandpapper kan orsaka repor och gör att processen tar längre tid. Ha vatten tillgängligt för att spola bort slipdamm under processen. Slipdamm kan annars repa ytan och ge en ojämn finish.

För polering:

Välj ett polermedel som är avsett för plast. Använd inte polermedel för metall eller andra material, då dessa kan skada strålkastaren.

Använd en polermaskin eller en mjuk trasa för bästa resultat. En polermaskin ger en snabbare och mer effektiv polering, men en trasa kan vara ett bra alternativ om du inte har en maskin tillgänglig.

Hur du går tillväga när du polerar lyktglas

Slipning
Slipa med ett sandpapper som är lagom grovt. Försök slipa bort all beläggning på glaset. Vid behov så byter du sedan till ett finare sandpapper då det inte går att polera bort för djupa repor. Avsluta med ett 2000 eller 3000 papper för att bara ha fina repor kvar till nästa steg..

Polering:

Se till att ytan är ren och använd sedan en polermaskin eller trasa (tar lång tid) tillsammans med ett polermedel för plast. Använd måttligt tryck, och låt maskinen arbeta. Polera jämnt över hela ytan tills du ser att den blir blank. Vid behov så byt till en mjukare polertrissa för högre glans.

Upprepa:

Fortsätt processen tills lyktglaset är hel blankt och repfritt

Rengöring & Skydd

Rengör ytan från polermedlet och applicera rengöringsvätska för att få bort allt polermedel. Ytan ska sedan skyddas med ett skydd för plast, annars kommer den att mattas i förtid igen. Applicera skyddet jämnt över ytan och torka sedan bort med en ren mikrofiberduk.

Att tänka på efter polering av strålkastare

För att bevara den nya glansen och funktionaliteten hos dina strålkastare efter polering:

Lackskydd:

Applicera ett lackskydd avsett för plast för att skydda strålkastarna mot UV-strålning, oxidation och repor. Detta förlänger livslängden på poleringen och hjälper till att behålla ljusstyrkan.

Rengöring:

Tvätta strålkastarna regelbundet med vatten och tvål för att avlägsna smuts och fett. Använd inte starka rengöringsmedel då detta kan skada plasten.

Kontrollera regelbundet:

Kontrollera strålkastarnas ljusstyrka och sikt regelbundet. Om du märker att ljusstyrkan försämras eller att sikten blir dimmig kan det vara dags att polera strålkastarna igen.

nypolerade strålkastare

Har du funderingar kring polering av strålkastare eller vill ha mer information?